vier evangelisten
stations
bears
tools
diablo
domestic
trash
news
store
biography
contact
home
G R O E N E W O U D / B U I J
elzenhoekpark

'De Dromer'

Elzenhoekpark, Oss

2,45 x 2,25 x 4,40 m, staal, beton, rvs, polystyreen, epoxylaminaat

waken

'De Dromer' is een beeld van een zittend dier met een hoofdtooi – een voorstelling die direct her-kenning en associaties oproept, maar door zijn vormgeving zich daar ook onmiddelijk aan weet te onttrekken. Het benoemen van waar je naar kijkt glipt zo maar uit je handen, veel raakpunten maar nergens een ‘match’ zo lijkt het. En dat is ook precies de bedoeling.

Wat overblijft, en wat je wel kunt benoemen, is een dier dat in een zittende pose waakt over zijn domein, terwijl uit zijn kop een wolkachtige vorm opstijgt, als een droom. Dat is ook waar die combinatie van vervreemding en herkenning thuishoort, in de wereld van de droom. Waken en dromen, twee tegenoverliggende begrippen die hier op hun plaats zijn, omdat de bewoners en gebruikers van het park de moed hebben om te dromen over de toekomst van hun omgeving èn de alertheid hebben om te waken over wat er al bereikt is en wat nog gaat komen. De woorden 'waken' en 'dromen' zijn dan ook in alle talen van de 94 natio-naliteiten die de wijk bevolken te lezen op de zitelementen aan weerszijden van het beeld.

In zijn vormgeving verwijst het beeld zowel naar digitale avatar’s en stripfiguren als naar klassieke diersculpturen. Op meerdere manieren is het werk zo een spil of centrum van waaruit de diver-se betekenissen en associaties uitwaaieren. Een scharnier tus-sen waken en dromen.

klimmer
dromer detail
  back